maanantai 28. tammikuuta 2019

KUNT Essee Daria Gamaiunova

Minä luin Nick Vujicicin kirjan “Elämä ilman rajoja”. Tämä kirja on miehen omaelämäkerta, joka syntyi Australiassa, Brisbanen kaupungissa. Miehellä ei ole käsiä ja jalkoja. Oikeasta jalasta oli jäänyt vain olematon tynkä ja vasemmassa jalassa oli vain typistynyt jalkaterä kaksine varpaineen.
Kirja kertoo koko miehen elämästä lapsuudesta nykypäivään. Alussa hänen elämä oli tosi rankkaa, sisältää paljon kiusaamista ja vaikeita tilanteita. Kun vauva syntyi, äiti ei halunnut ottaa häntä syliin. Mutta myöhemmin vanhemmat pitivät voimaa huolehtia lapsesta.
Nick kasvoi ja alkoi oppia hallitsemaan vasenta “jalkaa”, joka auttoi hänelle päivittäisissä toiminnoissa. Joka päivä hän teki harjoituksia. Vanhemmat keksivät hänelle erilaisia keinoja, jotka voisivat helpottaa hänen elämää, mutta Nick aina yrittii ratkaistaa ongelmia itsenäisesti.
Kiusaaminen oli silti elämän osa, mutta kirjassa mies kertoo miten voidaan käsitellä sitä. Kirjassa kuvattu tapa, kun yksi poika kiusasi kirjan kirjailijaa, mutta hän pystyi puolustaa itsensä. Nick kertoo, että jokainen ihminen tapaa kiusaamista omassa elämässä, mut on tärkeä muistaa, että hyviä ihmisiä on kuitenkin enemmän kuin huonoja.
Päivittäiset harjoitukset, tuki vanhemmilta ja ystäviltä sekä usko itsensä auttoivat häntä saavuttamaan sen, mitä hänellä on nyt. Nick Vujicicilla on vaimo ja 4 terveellistä lasta.
Hän on tunnettu kaikkialla maailmassa. Hänet kutsutaan erilaisiin esityksiin ja ohjelmiin. Hän on julkaissut sarjan kirjoja hänen elämästään, jotka kertovat, miten ei menetä sydäntä vaikeassa hetkessä ja tulla onnellisiksi mitä tahansa.


keskiviikko 23. tammikuuta 2019

SAHU Essee Riikka Härkönen


                                                     Miksi minusta tuli hullu?    (yle areena)

 

Dokumentti kertoo kahdesta henkilöstä jotka sairastavat psykoottista häiriötä.

Toinen heistä oli mies, professori ja paljon lukenut ihminen, hän sairastui skitsofreniaan. Minusta todella outoa, että hänellä oli liuta mielialalääkkeitä ja siltikin hänellä oli todella rankkoja harhoja. Hän näki pelottavia asioita, myös dokumentin kuvaushetkellä. Oli suoraan sanottuna aivan sekaisin. Ei tullut selville olisiko ollut psykoosissa. Tämä mies rauhoitteli itseään tekemällä elektronista musiikkia, joilla hän kuvasi näkemiään asioita.

Toinen henkilö oli alle 40v nainen. Hänen työtaustoistaan ei sen kummemmin kerrottu. Hän sairasti psykoottista häiriötä. Hän kuuli ääniä ja äänet käskivät hänen tehdä itselleen pahaa.  Hän kuitenkin tiedosti, että äänet ei ole oikeita, että ne ovat harhoja. Nainen käsitteli kuulemiaan asioita piirtämällä, hän piirsi ne, että ymmärtäisi itseään paremmin ja pystyisi tulkitsemaan kuulemaansa. Naisen kuulemat äänet olivat joskus niin kovia, että ne tuottivat fyysistä kipua ja kirvelyä, esim. käsivarsilla. Hän oli myöskin todella vainoharhainen.

Dokumentissa tutkijat kertoivat ihmisten menevän psykoosiin, jos aivot tuottavat liikaa dopamiinia. Myöskin kaupunkiympäristö voi olla laukaiseva tekijä psykoottisille ongelmille tutkijoiden mukaan. Ihmiset voivat myös lukea itsensä siihen pisteeseen, että mielenterveys pettää. Psykoosin kaltaisia tiloja hoidetaan antipsykoottisilla lääkkeillä. Joskin ne eivät paranna sairautta, vaan vievät oireita pois, eli hoitavat. Tutkijat ovat myös kehitelleet lääkkeettömän vaihtoehdon, kokemusotosmenetelmä. Tähän on olemassa erillinen sovellus älylaitteilla. Sovellukseen merkitään tarkasti tiedot psykoottisesta kokemuksesta.

 

Harmikseni joudun kertomaan, että dokumentti jäi kesken, kun en heti ehtinyt katsoa loppuun. Ja tietenkään en löytänyt sitä enää…