torstai 29. syyskuuta 2022

HYTO Essee Lotta Tahvanainen

 

HYVÄ KUOLEMA

 

Katsoin dokumentin nimeltä ”Hyvä Kuolema”. Dokumentti kertoo palliatiivisesta hoidosta eli oireenmukaisesta hoidosta ja viime vaiheessa puhutaan saattohoidosta.

Moni toivoo voivansa kuolla kotona, mutta käytännössä yleisin kuolin paikka on terveyskeskuksen tai sairaalan vuodepaikka tai hoivakoti.

Hämeenlinnassa on yksi Suomen neljästä erityisesti saattohoitoon keskittyneestä hoitokodista Koivikkokoti. Siellä työskentelee hoitajia, erikoislääkäri ja vapaaehtoistyöntekijöitä.

Sirpa Lundgren on yksi Koivikkokodin vapaaehtoistyöntekijä ja hän kertookin millaista, on työskennellä vapaaehtoistyöntekijänä ja mitä se vaatii.

Sirpa sanoo; ”Normaali, tasapainoinen ihminen, jolla on omat asiat reilassa”, joka on erittäin tärkeää omasta mielestäni, koska jos ei ole omassa elämässä kaikki hyvin ja työskentelee saattohoidossa ja kuolevien kanssa voi mennä liian raskaaksi elämä. Saattohoito ja kuolema on raskaita aiheita ja kokemuksia.

Koivikkokodilla vapaaehtoinentyöntekijä toteuttaa asiakkaiden toiveita, kuten Sirpa toteuttaa yhdelle asiakkaalle jalkahoidon hänen pyynnöstään. On todella kiva kuulla ja nähdä, että vapaaehtoiset haluavat auttaa asiakkaita toteuttamaan ”viimeisiä” toiveita ja se on todella tärkeää.

Palliatiivisen hoidon tarve on kaikilla yksilöllistä ja vuodeosastoilla ja hoivakodeissa on tärkeää muistaa se, että miten asiakas haluaa, että häntä kohdellaan ja kuunnellaan toiveita ja autetaan siinä missä asiakas tarvitsee apua. On myös tärkeää muistaa kohdata kuoleva ihminen myös ihmisenä, eikä ruveta säälimään häntä sen takia että on kuolemassa. Saattohoitopotilaallakin on itsemääräämisoikeus ja on kunnioitettava asiakkaan toiveita ja tahtoja hoitoon ja kaikkiin muihinkin asioihin liittyen.

Saattohoitokotiin tullaan lääkärin lähetteellä, vaikeiden sairauksien loppu vaiheissa. Yleensä kyseessä on syöpä tai etenevä neurologinen sairaus, mutta syy voi olla myös muu. Tiedän itse yhden tapauksen, jossa asiakas meni niin huonoon kuntoon perustasosta, että hänelle aloitettiin palliatiivinen hoito, mitään kunnollista syytä ei ikinä lopulta tiedetty, mutta se tiedettiin, että kipuja oli ja ruoka ja juomat ei menneet enää loppu vaiheella kunnolla alas.

Riikka Koivisto on johtanut Koivikkokodin arkea jo seitsemän vuotta. Hän kertoo, mitä ihmiset haluavat yleisemmin tietää, kun tulevat saattohoitokotiin. ”Saapumisvaiheessa ihminen lähtee aika käytännöllisistä asioista liikkeelle ja hän saattaa olla kiinnostunut hyvin paljon siitä mitä siinä kuolemassa itsessään tapahtuu ja he saattavat kysellä hyvinkin tarkkaan, että mistä sen tietää, että kuolema on nyt lähellä”

Riikan mukaan on ihanaa, miten hoitajat ja lääkärit kertovat potilaalle kauniisti, että mitä hengityksessä on muutoksia tai mistä he itse huomaavat, että kuolema lähestyy. Hoitajat ja lääkärit käyttää myös aikaa kertoa kuolemasta, jos asiakasta ja läheisiä pelottaa kuolema ja kerrotaan, miten erilaisia oireita hoidetaan. Tämä on semmoinen asia, joka on tärkeää läheisille, että asiakkaalle ja voi huomattavasti helpottaa kuoleman pelkoa ja pelkoa menettää läheinen. Minulla on oma henkilökohtainen kokemus, kun oma läheinen joutui saattohoitoon ja se helpotti huomattavasti, kun kerrottiin, miten hoidetaan ja miten vähennetään kipuja, silloin myös itsekin tajusi sen, että hän on hyvässä hoidossa ja kun hänen aikansa on lähteä hänellä ei ole enää mitään kipuja ja hänen on parempi olla.

”Kuolema voi olla, joskus lohdullinen ja rauhallinen.” – Riikka Koivisto

Turo Tuomisella on lantioalueenkasvain ja paljon etäpesäkkeitä keuhkoissa, vatsan imusolmukkeissa ja maksassa ja häneltä lopetettiin syöpä hoidot tuloksettomina. Ensimmäinen asia mitä Turo kysyi, kun kuuli, että hoidot lopetetaan oli se, että saako kotona kuolla. Sen jälkeen hän on saanut kotisairaanhoidon tuella oireen mukaista kipuja lievittävää hoitoa. Hän elää tilanteensa nähden hyvää elämää. Kun Turo sai kuulla, että hoidot lopetetaan, se oli hänelle pieni helpotus, koska ei tarvinnut pelätä koko ajan huonoja uutisia siitä, että hoidot ei tehoa ja loppuu sairaalassa ravaaminen. Turolle vaikeinta oli viedä tieto läheisille, koska on perhe ja pieni lapsi. Palliatiivisessa hoidossa on tärkeää, että on tukiverkosto ja on läheiset läsnä, koska siitä saa voimaa ja jaksamista.

Kaikilla on oikeus olla saattohoidossa, missä hän haluaa, kuten kotona, osastolla tai sukulaisen luona. Saattohoidossa kotona ollessa on tärkeää tukiverkosta ja että on joku apuna ja tukena koko ajan. Palliatiivinenhoito voi kestää viidestä päivästä viiteen vuoteen, saattohoidossa olevalla on tiedossa jo oletetun kuoleman ajankohta.

Palliatiivinenhoito ja saattohoito ei ole vain kivun lievitystä ja perushoitoa, vaan ymmärtää kuolevaa ihmistä ja läheisiä ja sitä kautta pitää hoitokeskustelut ja suunnittelut. Minusta on tärkeää ymmärtää ja tukea kuolevaa ja kuolevan läheisiä, koska kuolema on vaikea kohdattava läheisille ja kuolevalle ihmiselle.