maanantai 25. marraskuuta 2019

KOE Essee Anastasiia Berillo

Go Ask Alice
Tekijä: Anonyymi
Julkaisuvuosi: 1971
Kirjassa Go Ask Alice kaikki tapahtuu kaukaisen seitsemänkymmenenluvulla,hipien aikana.Riippuvuudesta on tullut vinkuttavan nuoruuden villitys. Kirja herättää sekalaisia tunteita, se on jonkin verran kaoottiset muistiinpanot hyvin nuoresta tytöstä kotoisin kunnollisesta professoriperheestä. Muistiinpanot tytöstä, joka ei ollenkaan ole tyhmää, vaan sinisilmäinen ja luottava teini. On aika vaikeaa kutsua häntä narkomaaniksi kokonaisuudessaan, ja just se koskettaa ja kiinnostaa lukiessaan. Hän on niin kuin lapsi, jonkun kanssa tehtiin jotain kauheaa. Sanoisin, että kaikki mitä on tapahtunut tytölle - on yksi onnettomuus ja sitten sen seuraukset.
Jätettiin vahingossa ilman ystäviä muutettaessaan toiseen kaupunkiin ja ollessaan yksin lomalla odottamatta tyttö saa kutsun juhliin, jossa hänet huumeettiin. Nuoren iänsä vuoksi hän ei edes ymmärtänyt mitä hänelle tapahtui. Sen jälkeen yhä enemmän ja enemmän ... Erilaiset ihmiset alkoivat putkahtaa vaatimattoman tytön ympärillä. Alussa se tuntui, että elämä oli kaunista, kun käytät päihdettä. Tuntui, että hän ei ole yksin, mutta ne ihmiset, jotka olivat hänen vierassa, olivat vain jälleenmyyjiä.
Hänestä tuli vain osa tätä liiketoimintaa. Se euforia ei ole mennyt vain hänen ohi ja pian psyykkiset ongelmat, pelot, heikentynyt tietoisuus ja kauhu olevat ilmaantuneet. On mahdotonta kuvitella, että sellainen tyttö kunnollisesta perheestä voisi käyttäytyä näin, vaeltaa ympäri kaupunkia ja näyttää siltä kuin karkulainen. Tajunnan puhdistumisen aikana hän oli ihminen, joka kärsi jatkuvista tunnontuskista. Hän oli jo sairas ja tarvitsi hoitoa, mutta hänen vanhempansa eivät tajunneet sitä heti. Jopa kun hän on päättänyt aloittaa uuden onnellisen elämän ilman huumeita, hänen psyykkeensä ei pystynyt elämään ilman niitä.
Minusta huumeiden seurauksia, vainoharhaisuus ja pelko johtivat hänet sellaiseen loppuun. Kirjan lopussa se tyttö on kuollut... Ohjaavaa kirjaa tuskin voi kutsua, koska tytöstä tuli uhri ja ovat epätodennäköisiä yksinään päättäisi kokeilla lääkettä ja pohjimmiltaan kuka tahansa voisi olla hänen paikallaan. Luulen, että kirjailija halusi vain näyttää, että riippuvuus on nykyaikaisen kauhea ilmiö yhteiskunnassa. Kirja kuvaa hyvin realistisesti riippuvuuden seurauksia - hallusinaatiot, pelot, sosiaalistamiseen liittyvät ongelmat yhteiskunnassa, lainvalvontaviranomaisten, ystävien ja koko maailman kanssa. Anonyymi on hyvin kuvitellut mitä hintaa riippuvaiset maksavat ja mikä sitten seuraa heitä. Riippuvuus on elämäntapaa, johon kuuluu väkivaltaa, rikollisuutta ja vain yksiköt voivat päästä pois siitä elämäntavasta...Tämä tyttö ei ole pystynyt pääsemään pois.
Mielestäni kirja Go Ask Alice on hieno esimerkki siitä, miten yksi sattuma voi vaikuttaa elämään. Se on hyvä kirja eri ihmisryhmille, sekä esim. vanhemmille, että teineille, jotka etsivät itsensä maailmassa ja voivat eksyä. Myös on olennaista huomioida, miten kirjailija kuvittelee tytön suhteet vanhempien kanssa, tarkemmin sen suhteiden puute. Minusta lapsille on äärimmäisen tärkeää se vuorovaikutus vanhempien kanssa tässä vaiheessa, koska just se vaikuttaa siihen, millainen ja kuka tulee lapsesta. Olen tykkäänyt siitä kirjasta, koska se on aika rehellista. Lukiessani kirjaa, olen ymmärtänyt, että vanhempien ja huoltajien pitää edistää turvallista ympäristöä lapselle sekä kotona että ulkopuolella, myös kannustaa ja
motivoida, toimia mallina omalle lapselle, se luettelo voi olla loputon, mutta kaikkein tärkein on opettaa omaa lasta keskustelemalla ja ohjaamalla. Voidaan nähdä sen keskustelujen ja ohjauksen puute tässä kirjassa. Luulen, että jos tytön vanhemmat tukevat lasta hyvin ja ottavat häntä huomioon, sitten tämä kauhea tilanne ei ole tapahtunut sen tytön kanssa. Ehdottomasti suosittelen kirjaa myös muiden luettavaksi

sunnuntai 17. marraskuuta 2019

HYTO Essee Evelina Pyndyk


Olen lukenut kirjailija Fredrik Backmanin romaanin ”Mies, joka rakasti järjestystä”. Tämä romaani kertoo yksinäisestä vanhasta miehestä nimeltä Ove, joka kärsi vaimonsa kuolemasta.

Ove on tyytymätön elämänsä yksinäinen vanha mies, hän näyttää vihaiselta ja töykeltä. Hänen vaimonsa kuoli äskettäin ja hän kärsii suuresti. Myös hänet erotetaan työstä, jossa hän työskenteli koko elämänsä. Vaimonsa kuoleman ja työstä irtisanomisen jälkeen hän menetti elämän merkityksen ja monta kertaa yrittää tehdä itsemurhaa, mutta erilaiset olosuhteet aina häiritsevät häntä. Eräänä päivänä nuori mies, raskaana olevan vaimon ja kahen pienen lapsen kanssa muuttavat taloon Oven vieressä. He yrittävät tutusta häneen, mutta Ove on sitä vastaan. Ajan myötä hän lopulta ystävystyi heidän kanssaan. Ovesta taas tuli ystävällinen ja iloinen henkilö. Romaani päättyy siihen, että päähenkilö Ove kuoli sydänsairauksiin. Sairaalassa lääkärit sanovat, että hänellä oli liian iso sydän.

Tämä kirja näyttää vanhojen ihmisten elämä sisältäpäin ja auttaa ymmärtämään sitä paremmin. Se on romaani, joka pakottaa ajattelemaan.