torstai 17. kesäkuuta 2021

HYTO Essee Jere Mara

 Arman Pohjantähden alla – Kotihoito (Yksinäinen vanhuus)

Valitsin aiheeksi kotihoidon, koska aihe kiinnostaa minua. Olen itse hoivakodissa töissä ja halusin nähdä ja saada lisätietoa myös tästä puolesta vanhustyössä.

Jaksossa Arman seuraa lähihoitaja Heidi Hirvosen työskententelyä kotihoidossa. Hirvonen on ollut alalla viitisen vuotta ja omien sanojensa mukaan ei vaihtaisi päivääkään pois.

Kotihoidon tehtävänä on tukea ikääntyneitä, pitkäaikaissairaita tai esimerkiksi vammaisia ja työkyvyttömyyseläkkeellä olevia, sillä tavalla, että he pystyisivät asumaan turvallisesti kotona tai joissain tapauksissa palvelutaloissa.

Kotihoidon henkilökunta on pääasiassa lähihoitajia, jotka tekevät kotikäyntejä asukkaiden luokse päivittäin. Kotihoidon tarjoaminen on kuntien vastuulla. Säännöllistä kotihoitoa tarvitsevia asiakkaita Suomessa on reilu 70 000, valtaosa on asiakkaista on ikäihmisiä. Kotihoidon asiakkaista reilu puolet sairastaa esimerkiksi muistisairautta, joten hoitajan täytyy seurata tarkemmin vaikkapa syöminen, osa ei tunnista näläntunneta. Hoitajien vastuulla on huolehtia mm. Suihkussa käynnit, syömiset ja lääkkeiden ottamiset. Lisäksi he rupattelevat asiakkaiden kanssa ihan tavallisista asioista.

Heidi kokee, että kotihoidossa on tärkeää osata hahmottaa ajan käyttöä asiakkaiden luona. Yhdellä hoitajalla on kuitenkin melko laaja työskentelyalue ja useita asiakkaita, joten ajankäyttö tulee hallita, jotta ehditään tehdä kaikki tarvittavat toimenpiteet.

Kotihoidosta on paljon ennakkoluuloja. Heidin mukaan useat kuvittelevat, että hoitajilla on aina kiire tai he käyvät vain pikaisesti heittämässä lääkkeet tai vaihtamassa vaipat. Totuus kuitenkin on, että kiirettä ei saisi näyttää asiakkaalle ja asiakkaiden kanssa pyritään myös rupattelemaan ja antamaan aikaa ja virikeitä. Lisäksi hoitajan on tunnettava asiakkaansa, koska heidän yhtenä tehtävänä on osata arvioida, onko asiakkaan tila normaali vai tavallisesta poikkeava.

Tämä kotihoidon jakso avasi silmiäni paljon siitä, että valtaosa ikäihmisistä haluaa asua kotona niin kauan kuin arki siellä sujuu. Lisäksi valtaosa kokee yksinäisyyttä, osalle hoitajan käynti ja hänen antama aika saatta olla ainoita kontakteja ulkomaailmaan. Heidi itse kokee yhdeksi hankalimmaksi ja

haastellisimmaksi asiaksi kotihoidon parissa sen, että välillä asiakkaita pompotellaan paikasta toiseen sen puolesta, että pärjäävätkö he kotona vai ei muutamalla hoitajan käynnillä vuorokauden aikana. Asiakkaan pompottelu johtuu usein siitä, että kotihoidon piiriin sairaalasta tullutta pidetään parempi kuntoisena kuin tämä todellisuudessa on.

Lisäksi Heidi on jo muutaman vuoden aikana huomannut, miten asiakasmäärät ovat nousseet ja asiakkaiden kunto on huonontunut. Koen Heidin tavoin itse tärkeäksi asiaksi, että hoitaja antaa omaa aikaansa ja nimeomaan välittää asiakkaasta. Suuri toive on saada enemmän resursseja, jotta hoitajilla olisi vieläkin enemmän aikaa asiakkaille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti