maanantai 13. helmikuuta 2023

HYTO Essee Heli Sormunen

 ARMAN POHJANTÄHDEN ALLA

Katsoin dokumentin Arman: Kotihoito, yksinäinen vanhuus

Katsoin dokumentin kotihoidosta, jossa hoitaja Heidi Hirvonen kertoo eri puolia työstään, vierailee Armanin kanssa asiakkaiden luona. Hän näyttää millaista arki ja työ on kotihoidossa.

Kotihoidossa on paljon asioita, joista pitää huolehtia. Tarkoitus on tukea ikääntyneitä, pitkäaikaissairaita sekä apuatarvitsevia.

Laitospaikkoja on vähennetty ja yhä useampi asiakas kuuluu kotihoidon piiriin. Tavoitteena on hoitaa ihmistä omaan kotiin mahdollisimman pitkään monin eri keinoin. Kotihoito on kuntien vastuulla ja suuria puutteita ja ongelmia tuovat henkilöstöpula, kiire, rahan puute sekä asiakasmäärien kasvaminen.

Kotihoitoa tekevät lähihoitajat sekä sairaanhoitajat. Muita palveluja, joita asiakas voi saada kotiinsa ovat ruokapalvelu, siivouspalvelu, asiointipalvelu sekä pesupalvelu. Jokaiseen toimintaan on nykyisin eri henkilö. Ennen asian hoiti yksi ihminen, eikä niin paljon väkeä tarvittu. Pohdinkin, olisiko entisaikojen kodinhoitaja edelleen hyvä ja toimiva ratkaisu hoitohenkilökunnan rinnalle hoitamaan asiakasta? Sama tuttu ihminen hoitaisi monta asiaa ja olisi juttelukaverina asiakkaalle, eikä henkilöt vaihtuisi koko ajan. Lääkinnälliset ja hoidolliset toimenpiteet hoitaisi toki edelleen pätevä lähi- tai sairaanhoitaja.

Hoitajilla on kotihoidossa laaja kirjo erilaisia työtehtäviä. Siihen kuuluvat mm. lääkkeiden jakaminen, ruoan antaminen asiakkaalle tarpeen mukaan, kuntouttaminen, asiakkaan aktivointi toimimaan ja liikkumaan, haavahoito, mahdollisesti peseminen, asiakkaan siirtäminen, huolehtiminen asiakkaan syömisestä ja toimintakyvystä. Seurata hänen vointiaan, onko tilassa tai voinnissa tapahtunut muutoksia. Hoitaja on velvollinen ilmoittamaan asiasta eteenpäin ja järjestämään jatkohoitoa tarpeen vaatiessa.

Dokumentista käy ilmi, että hoitaja pitää erityisen tärkeänä, että tuntee asiakkaan hyvin. On hyvä tietää, mikä on hänelle ominaista. Myös tämän vuoksi saman hoitajan pysyvyys on erityisen tärkeää. On molemminpuolinen etu, että hoitaja on tuttu ihminen ja asiakas tuntee olonsa turvallisemmaksi. Hoitaja voi olla hänen ainut ihmiskontakti päiviin tai viikkoihin. Tämänkin vuoksi hoitajan on tärkeää ja vastuullista olla mukana asiakkaan elämässä, olla kiinnostunut mitä hänelle kuuluu.

Mietinkin, onko raha ja säästäminen palveluista tärkeämpää, kuin hyvä asiakashoito ja kunnioittava kanssakäyminen heidän kanssaan? Hyvä työ ja hoito sekä riittävät resurssit tuovat asiakkaille ja työntekijöille paljon iloa ja tyytyväisyyttä ja parantaa ihmisten elämänlaatua. Lisää myös työmotivaatiota.

Missä menee raja hyvää kotihoitoon? On joskus tilanteita, kun asiakasta pallotellaan sairaalan ja kodin välillä. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että sairaalasta annetaan kotihoitoon tieto asiakkaan kunnosta ja pärjäämisestä, joka ei käytännössä pidä paikkaansa. Asiakas voi pärjätä hyvin sairaalaoloissa heidän kriteeriensä mukaisesti, mutta kotiin päästessään hän ei pärjääkään niin kuin on oletettu.

On kuitenkin selvää, että jos asiakas ei enää pärjää omassa kodissaan turvallisesti kaikista avuista huolimatta, on hänen vaikea jatkaa kotihoidossa. Tällöin yksi mahdollisuus asumiseen on laitoshoito.

Lähihoitajan ja sairaanhoitajan pätevyys näkyy heidän työtehtävissään koko ajan. Heillä tulee olla pätevyys työhön mitä tekevät, ammatillista silmää tilanteisiin, sosiaalisuutta ja taitoa tulla erilaisten ihmisten kanssa toimeen. Pitää hallita kokonaiskuva ja osata arvioida tilanne sekä tehdä tarvittavat jatko toimenpiteet. Olla kiinnostunut ihmisistä ja asioista, toimia ihmistä kunnioittavalla tavalla. Auttaa ihmistä puhumalla, olemalla läsnä, olla mukana heidän arjessaan ja antaa apua yksinäisyyden tuomaan pahoinvointiin.

Hoitajat tekevät arvokasta työtä, jota ilman ei yhteiskunta toimisi. Olkaamme ylpeitä ammatistamme ja toteuttakaamme sitä sillä arvokkuudella mikä sille kuuluu. Huolehtikaamme ja pitäkäämme huolta läheisistämme, kukaan ei saisi jäädä yksin.

Minulle tuli dokumentista sellainen ajatus, että meillä alkaa olla todella paljon kotihoidon tarvitsijoita, kun suuret ikäluokat tulevat iäkkäiksi. Miten saadaan kaikki hoidettua, kun nyt on jo mittava hoitajapula. Asialle on nopeasti tehtävä jotain, eikä mistään hoitotyöstä saa leikata varoja pois.

Hoitoalaa pitää tuoda esille hyvällä tavalla ja kannustaa ihmisiä opiskelemaan alaa, jotta hyvä hoitotyö jatkuisi myös tulevaisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti