tiistai 8. helmikuuta 2022

HYTO Essee Tatiana Bolshakova

AVOT - Arvokasta vanhenemista omatoimisuutta tukemalla

 

Ikäihmisten kotihoito ja kaikenikäisten omaishoito on aihe, joka erityisesti kiinnostaa minua lähihoitaja-opiskelijana. Uskon myös, että tulevalle ammattilaiselle on tärkeä seurata, mitä alalla tapahtuu - minkälaisia hankkeita ja tutkimuksia toteutetaan? Voiko siitä olla myös minun työssä hyötyä? Siksi valitsin juuri tämän dokumentin.

 

Hankkeessa ennakoidaan väestön ikääntymisestä johtuvaa palvelutarpeen kasvua ja tutkimuksessa olivat mukana myös opiskelijat - esimerkiksi, Karelia AMK:stä ja Etä-Suomen Yliopistosta. Tavoitteet ovat muun muassa kotihoidon saatavuus koko vuorokaudessa, työntekijöiden osaamisen vahvistaminen, palveluiden saatavuus ja valinnanvapaus omaishoitajille ja hoiton laadun kehittäminen. 

 

Ikäihmisten määrä Pohjois-Karjalassa kasvaa. Se kertoo hyvinvointiyhteiskunnan onnistumisesta: väestö elää entistä pitempään. Mutta yhteiskunnan pitää valmistautua tähän ja kiinnittää huomiota sekä kotihoitoon että omaishoitoon ja ikäihmisten toimintakyvyn tukemiseen.

 

AVOT – Siun sote Arvokasta Vanhenemista Omatoimisuutta Tukemalla

Ennen tähän tekstiin tutustumista en tiennyt, kuinka paljon ikäihmistä Pohjois-Karjalassa asuu nyt ja mikä on heidän arvioitu määrä tuleville vuosille. 

Nyt ymmärrän parempi, kuinka tärkeä on luoda sellaisen palvelukokonaisuuden, jossa olisivat mukana kotihoitoammattilaiset, sairaanhoitajat, lääkärit, jne. Sote-alan ammattilaisten yhteistyö on erittäin tärkeä uuden paremman palvelujärjestelmän luomisessa. Pitää kehittää myös digitaalisia ohjelmia ja järjestelmiä. Sähköinen asiointi otetaan käyttöön enemmän ja enemmän, se helpottaa ja parantaa palveluiden saatavuutta. 

 

Dokumentissa tunnistetaan haasteita ja riskejä, jotka liittyvät tutkimukseen: muun muassa ikääntyneiden ihmisten määrä, ammattilaisten kouluttamisen tarve jne. Projektin toteuttamisessa ja tuloksen arvioimisessa käytettiin erilaisia mittareita (WHOQOL-BREF elämänlaatumittari, toimintakykytesti SPPB, ICF), sain myös niistä tietoa. Väliarvioinnin ja itsearvioinnin tärkeys tuodaan myös esille.

 

Mielestäni se on hyvä ja koko yhteiskunnalle tärkeä projekti. Ikäihmisten kasvavaa määrä edellyttää että meidän pitää suunnitella jo etukäteen, miten voisimme ammattilaisina ja yhteiskunnan jäseninä parantaa sellaisin ihmisten hoitoa. 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti