lauantai 15. tammikuuta 2022

HYTO Essee Tiina Pellikka

 

Unen arvoitus/ Mysteries of sleep

Olen kiinnostunut tästä dokumentista, jossa käsitellään unta sekä siitä mitä aivoissamme unen aikana tapahtuu. Aktiivisuusrannekkeen avulla voin itsekin seurata omaa yöunta.

Unen laatu ja uneen pääseminen on hyvin erilaista eri henkilöillä, toinen pystyy nukahtamaan heti jopa paikasta riippumatta, kun toinen kärsii yleisesti unettomuudesta tai nukahtamisesta.

Hyvä yöuni voi olla tärkein päivittäinen tehtävä

2010-luvulla unitutkijat ovat saaneet selville, että nukkuessamme aivomme ovat yhtä aktiiviset kuin valveilla ollessa. ”Uni ei ole ylellisyyttä vaan biologinen välttämättömyys”. Uni on yksi olemassa olemisen ehdoista, joka parantaa terveyttä, vastustuskykyä, muistia ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Unen eri vaiheita voidaan rekistöröidä aivosähkökäyrän eli EEG:n avulla.

Unen päävaiheita on kaksi: osa unesta on NREM unta eli syvää unta, syvä uni voidaan jaotella vielä syvyytensä mukaan neljään vaiheeseen (S1-S4) tai REM unta eli vilkeunta, unet nähdään REM unen aikana, jolloin aivojen verenkierto vilkastuu ja energiaa kuluu enemmän kuin valveilla, REM uni myös tallentaa päivän tapahtumia muistiin.

Dokumentissa käsitellään myös mikrounta, jonka aikana aivomme osat torkahtelevat vuorotellen, johtuen pitempikestoisesta valvomisesta. Tämän voi havaita pään nyökähtelystä ja silmien painumisesta kiinni sekä rentoutumisena. Biologinen kello vaikuttaa uni valve rytmiin, melatoniin hormoni ja adenosiini vaikuttavat uneliaisuuteen. Adenosiinia alkaa muodostua jo heti heräämisen jälkeen, joka aiheuttaa väsymisen tunnetta päivän mittaan. Esimerkiksi, kofeiinipitoisen juoman nauttiminen siirtää väsymystä vain hetkellisesti.

Mielestäni yönaikaisen unen laatu on tärkeämpää kuin määrä, tunnenko itseni virkeäksi herättyäni, on tärkeää huolehtia säännöllisestä vuorokausirytmistä ja terveellisistä elämäntavoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti