tiistai 23. toukokuuta 2023

HYTO Essee Emma Toivanen

 Arman Pojan tähden alla

Vanhusten hoito, kausi 1 jakso 5.

Arman käsitteli tässä jaksossa yksinäisyyttä ja miten se vaikuttaa vanhuuteen. Siinä kerrottiin myös, kuinka paljon ikääntyneistä vanhuksista tuntee olonsa yksinäiseksi. Yksinäisyyden on huomattu lisäävän ikääntyneiden kuolleisuutta sekä pysyvään laitoshoitoon joutumista.

Jaksosta kävi ilmi, että vanhuksia kohdellaan huonosti ja myös, että laitokset laitostavat paljon, vaikka ne ovat ihmisten koteja ympäri Suomea. Muistisairaudet ovat suurin ongelma vanhuksilla ja jos vanhus sairastuu hänen elämästänsä voi paljastua paljon sosiaalisia ongelmia ja yksinäisyyttä. Vanhukset haluavat myös hoitokodeista omaan kotiin, jossa he ovat asuneet ja työskennelleet esim. maatilalla.

Muistisairaalle pahin painajainen on, jos hän joutuu sairaalajaksolle ilman puolisoa tai jotain hänelle tärkeää ihmistä. Perhe suhteet liikuttavat paljon siihen, miten pitkään ikäihminen voi olla kotona asumassa. Joskus ikäihmisille annetaan niin paljon lääkkeitä, että heidän toimintakyky tehdä asioita tai puhua voi huonontua tai pahimmassa tapauksessa loppua kokonaan.

Muistisairaiden ihmisten kanssa pitää huomioida oma puhetyyli eli, että ei sanota ”Yritä muistaa” tai ”Muistatko?” Hyväksi työntekijäksi muistisairaalle ihmisille ei riitä, että osaa tehdä perushoidon. Hoitajan pitää osata kohdata asiakas hyvin kunnioittavasti ja omanlaisena ihmisenä.

Yksinäisyyden torjumiseksi auttaa, että omaiset kävisivät enemmän vanhusten luona vierailemassa ja vaikka ulkona heidän kanssa. Myös hoitajat voivat torjua yksinäisyyttä pitämällä juttelutuokioita, musiikkituokioita tai vaikka jumppaa vanhuksille. Yleensä omaiset eivät käy tarpeeksi paljon vanhuksien kotona, mutta totta kai on omaisia, jotka myös käyvät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti