sunnuntai 4. kesäkuuta 2023

HYTO Essee Eero Haapiainen

 

Matkalla vanhuuteen



Hieman jälkijunassa, mutta kirjoitan kuitenkin. Nyttemmin Matkasta Vanhuuteen löytyy areenasta. Sarja kertoo 77-vuotiaasta Marjasta, jonka muistisairaus on etenemässä pisteeseen, jossa laitoshoito olisi tarpeellista. Nopeasti etenevien muistiongelmien kanssa, oikean hoivan ja hoidon mitoittamiseksi on haastava, jonka dokumentti esittää hyvin.

 
Itselläni on jonkin verran kokemusta siitä, kuinka oma mummoa ei päässyt ajoissa tarvittavan hoidon piiriin. Läheltä katsottuna on hyvinkin tuttua, muistiongelmien piilottelu. Toistuvana esimerkkinä “jalan” huono kunto kaatumisten selittämisessä. Asioita, jotka korostuvat on myös kohtaamistapa. Sekä lapset, että lapsenlapset kohtaavat mummin omalla persoonallaan, toisin kuin esimerkiksi lääkäri, joka ohittaa asian “peruskamana”.

Sarjassa kuvataan myös hyvin alkavan ja jo edenneen muistisairaan ahdistus ohipuhumisesta. Ihmisellä pitäisi olla tunne, jotta hänen omat valintansa vaikuttavat asioihin. Jälleen kerran korostaisin vuorovaikutuksen välittömyyden merkitystä. Se, että ihminen ei kenties pysty jonkin ajan jälkeen muistamaan tapahtumaa ei tee hänen tunteistaan yhtään merkityksettömämpiä.

Suurena ongelmana, jonka olen nähnyt tapahtuvan toistuvasti, on avun tarpeen mitoittaminen. Tästä tekee hyvinkin haastavaa useimmiten se, miten paljon häpeää liitetään muistisairauksiin. Myös “palvelutaloon” päätymisen häpeä on hyvin näkyvä Marjassa.
 

Arvosanaksi tälle dokumentille antaisin 3,87/5 ja suosittelen kaikille alalle pyrkiville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti