sunnuntai 4. kesäkuuta 2023

HYTO Essee Tiia Nevalainen

 Arman pohjan tähden alla

Kirjoitan dokumentista Arman: vanhusten hoito. Tässä dokumentissa käsiteltiin vanhusten yksinäisyyttä, sekä miten se vaikuttaa vanhuksiin. Hyvin moni vanhuksista tuntee itsensä yksinäiseksi. Laitoshoidossa vanhuksien päivän kohokohta saattaa olla se, kun hoitajat käyvät juttelemassa heille. Siksi kaikenlainen yhteinen toiminta vanhuksille kuten esim. Askartelu tai ulkoilu on tärkeää arjessa.

Dokumentissa puhuttiin siitä miten laitokset laitostavat paljon, vaikka laitosten tavoitteena pitäisi olla, että vanhukset tuntisivat sen kodiksi. Laitoshoidossa asuvat ne vanhukset, jotka eivät pärjää enää yksin kotona. suurimalla osalla on yleensä muistisairaus, jonka takia niitä ei voi päästää yksin ulos ja tämän takia vanhus voi kokea, että häntä pidetään vankina. Myös monet vanhukset, jotka asuvat laitoksessa kokoaikaisesti odottavat sitä milloin he pääsevät omaan kotiin missä ovat ennen asuneet.

Vanhukset tulevat omasta tutusta kodista ja ympäristöstä vieraaseen hoitokotiin ja yksin eikä tunne sieltä ketään niin kyllähän siinä jo tuntee olonsa yksinäiseksi kuka vaan. Varsinkin jos asuu lapsuuskodissa tai jonkun omaisen kanssa. Mutta pitää sekin ymmärtää, että eivät omaisetkaan varsinkaan työssäkäyvät tai jos on lapsia niin jaksa hoitaa töiden ja lapsien lisäksi vielä vanhaa ihmistä.

Vanhusten kanssa hoitajien pitää ottaa huomioon monta asiaa esim. Se miten kommunikoivat vanhusten kanssa. Jos sattuu vaikka vanhus, joka esim. haukkuu hoitajaa niin ei siinä saa takaisin alkaa haukkumaan vaan pitää pysyä asiallisena ja olla vaan huomioimatta. Hoitajan työhön kuuluu muutakin kun vain hoitaa ja tehdä aamu- ja iltatoimet. Hoitajan pitää olla sosiaalinen ja hänen pitää osata kommunikoida jokaisen vanhuksen kanssa vähän eritavalla. Osalle vanhukselle voi heittää huumoria kun taas toiset eivät välttämättä pidä siitä. Niille jotka kuulevat huonosti pitää taas puhua kovempaa kuin niille jotka kuulevat hyvin. Hoitajan pitää myös osata kuunnella vanhusta jos on vaikka huolia ja yrittää auttaa.

Yksinäisyyttä voi estää sillä, että viettää vanhusten kanssa mahdollisimman paljon aikaa yhdessä on se sitten pelkkää juttelua tai jotain virikettä.

Minun mielestäni hoitajien pitäisi enemmän keskittyä vanhusten yksinäisyyteen. Mielestäni hoitotyö on todella tärkeää ja siinä parasta on se kun saa olla ihmisten kanssa tekemisissä eikä työtä tarvitse tehdä yksin kun on asiakkaita ja työkavereita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti