tiistai 17. toukokuuta 2022

HYTO Essee Johanna Pakarinen

 

Oikeus kuolla

 

Dokumentti käsittelee vaikeaa ja kiisteltyä aihetta, eutanasiaa. Onko ihmisellä oikeus kuolemaan, niin kuin elämäänkin. Voimmeko me päättää omasta kuolemastamme. Minun mielestäni, tämä aihe on mielenkiintoinen ja ajattelen, että ihmiset saavat tehdä omat päätöksensä kuolemastaan. Saamme päättää monista asioista elämämme aikana, saamme päättää omasta elämästämme, miksi emme saisi päättää omasta kuolemastamme.

 

Ensimmäinen dokumentin osa alkaa kertomalla naisesta, joka on käynyt lääkärissä, koska hän on tuntenut outoa tunnetta vasemmalla puolen kehoa. Juhannuksen aikaan, hän meni lääkärille, jolta sai lähetteen ultraääni tutkimukseen. Ultraäänitutkimuksessa kävi ilmi, että haimassa on jokin muutos. Se herätti hänessä mietteitä tulevasta, mitä siitä seuraa nyt. Häneltä otettiin seuraavana tomografia. Lääkäri totesi kuvista, että tällä naisella on pahanlaatuinen kasvain. Nainen kertoessa tarinaa diagnoosistaan, havaitsin toivon hänen äänessään, kun hän sanoi ajatelleen, että sen voisi leikata, mutta valitettavasti tämä toivo katosi pian, nimittäin kasvain oli levinnyt jo maksaan. Hänen kertoessaan, että syöpää ei voi leikata toi itsellekin epätoivon tunteita, ja minulle ymmärryksen, miksi tämä ruotsia puhuva nainen on osa tätä dokumenttia.

 

Seuraavaksi, dokumentissa nähdään kalju mies, joka istuu tuolissa, nainen vierellään. Nainen alkaa puhua miehelle ja kertoo tämän päivän, lauantain, olevan viimeinen päivä yhdessä, viimeinen päivä tämän miehen, jonka nimi on Albert, elämässä. He suunnittelevat miehen hautajaisia. Nainen tuntuu suhtautuvan hautajaissuunnitteluihin vakavemmin. Mies ikään kuin vähättelee asiaa. Hän haluaa vain hoitaa asian alta pois. Se on Albertille vain suunnittelua. Viimeinen asia, johon hän voi vaikuttaa, on suunnitella omat hautajaiset. Albert on valinnut päivän, jona kuolee. Nainen kehottaa miestä olemaan rauhallisin mielin. Ilman stressiä, ja pyytää häntä lähtemään rauha sydämessään ilman hautajaisjärjestelyjen murehtimista.

 

Albertin mieli tuntuu ahdistuvan mitättömistä asioista, joilla ei ole periatteessa loogisesti ajateltuna väliä, hän tulee kuolemaan. Emme voi tietää mitä kuoleman jälkeen tapahtuu, mutta uskoisin, että hautajaisjärjestelyistä murehtiminen on asia, josta Albertin ei pitäisi huolehtia, viimeisinä päivänään. Ymmärrän kyllä, minkä takia hän murehtii hautajaisjärjestelyjään.

 

Ihmisen mieli keskittyy välillä epäolennaisiin asioihin, suojaten vakavemmilta asioilta, joita voi olla hankala käsitellä. Oman kuoleman luulisin olevan yksi niistä asioista, joka on kullekin ihmiselle tietyllä tavalla tuskainen aihe. Uskoisin tosin, että on ihmisiä, jotka ovat hyväksyneet kuolevaisuutensa, mutta monelle, pelkästään kuolemasta puhuminen on rankka aihe, ja jos se on oma kuolema, luulisin sen olevan rankempaa.

 

Nainen sai rauhoiteltua Albertin sanoessaan, että hautajaisjärjestelyt ovat pienin asia verrattuna siihen, että hän tulee kuolemaan pian. Dokumentissa kerrotaan seuraavana, miksi Albert on päättänyt kuolla. Hänelle todettiin aivosyöpä vuonna 2017. Nainen, joka on ollut hänen vierellään, kertoo tarinan siitä, kuinka Albert kertoi hänelle, että hän tulee kuolemaan. Nainen kertoo Albertin sanoneen hänelle "Kuolen, minulla on aivokasvain ja sinusta tulee rikas leski."

 

Dokumentissa lääkäri kertoo, että tarvitaan varmistavan lääkärin lausunto, kun ihminen haluaa eutanasian. Lääkäri alkaa haastatella Alberttia. Tämä aihe tuntuu olevan hänelle helpompi, kuin hänen vaimolleen. Albert kertoo, että hän ei halua muuttua "vihannekseksi" ja tiedottomaksi omasta itsestään. Se on monelle yksi pelkoa aiheuttava aihe, menettää oma minuus, oma itsensä, olla ilman minuutta. Mikä tekee meistä, ihmisen, onko se juuri tämä persoona, tunteet, jotka Albert pelkää menettävänsä. Hän pelkää muuttuvansa toiseksi, joksikin tiedottomaksi, pelkäksi ruumiiksi, joka makaa tiedottomassa tilassa. Olen itsekin pohtinut tätä aiemmin elämässäni, minä valitsisin saman tien kuin Albert on valinnut, kuolisin mieluummin, kuin eläisin elämäni tiedottomana ja en omana itsenäni. Lääkäri kertoo lopuksi Albertille, että tämä riittää ja tekee myönteisen lausunnon toiselle lääkärille. Vaimo olisi toivonut, että hän olisi saanut kielteisen päätöksen, hän alkaa itkemään, kuullessaan että lääkäri puoltaa eutanasiaa.

 

Ymmärrän Albertin vaimoa. Toisesta irti päästäminen on hankalaa, ja kaikki ne tunteet, jota tulee, kun jotakin lopullista on tapahtumassa, ja mikä olisi sen lopullisempaa kuin kuolema. Voin kuvitella Albertin vaimon tuntevan surua, tietynlaista vihaakin, koska hän on menettämässä miehen, jonka kanssa on elänyt, jakanut ilot ja surut, kulkenut yhteisen matkan. Hänen hyväksymisprosessinsa on vielä käynnissä.

 

Lääkäri kertoo, että yleensä, näissä tilanteissa, potilas on väsynyt, eikä jaksa enää ja läheisten on hankalampaa hyväksyä asia. Hän ei ole vielä tavannut ketään, jonka kohdalla se olisi toisin päin, että potilaalle se olisi hankalampaa. Albertin vaimo kertoo omista tuntemuksistaan, kun Albert kertoi haluavansa eutanasian. Ensin hän ajatteli, että Albert ei ole tosissaan eutanasiasta. Viimeiseen viikkoon asti Albertin vaimo piti toivoa yllä, että hänen miehensä muuttaisi mielensä eutanasian suhteen.

 

Albertilta kysyttiin tuntemuksia, kun hänen kuolinpäiväänsä on kuusi päivää aikaa. Albertin sanojen mukaan hänestä tuntuu todella hyvältä. Hän osoittaa kirkkoa, jossa vietetään hänen hautajaisensa. Minua ihmetyttää se hyväksynnän taso, joka on Albertilla hänen kuolemastaan.

 

Dokumentissa oli muidenkin ihmisten tarinoita ja lääkäri kertoi eutanasiasta. Pidin dokumentista ja se herätti paljon ajatuksia.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti